tupakoinnin lopetus vaihtoehtoisilla keinoilla

Tupakoinnin lopetus vaihtoehtoisilla tuotteilla

Vaihtoehtoiset tupakkatuottee ja tupakan korvikkeet tekevät tuloaan vuodelle 2022. Vaikka vuosi on vasta nuori ja kevät alkamassa. Mitä toinen toistaan ihanimpia asioita on luvattu tälle vuodelle. Monet niistä liittyvät terveellisempiin elämäntapoihin, joista yksi on sitoutuminen tupakoinnin ja tai nuuskaamisen lopettamiseen.

Poliittinen dilemma?

Usein nikotiinikorvaushoitotuotteet rinnastetaan savukkeisiin ja itsehoitolääkkeet ovat eri tuotteita . Jos haluamme elää tulevaisuudessa, jossa yhä useammat ihmiset eivät tupakoi, on ymmärrettävä, että vaihtoehtoisten tuotteiden tuella ja lääketieteellisillä menetelmillä tupakoijat voivat lopettaa helpommin. Ennaltaehkäisevä kasvatus on tehokasta vain heille, jotka eivät ole ikinä aloittaneet tupakointia ja näin ollen riippuvaisia ​​nikotiinista. Paras ja tehokkain tapa on lopettaa tupakointi (tai nuuska) ja vähentää asteittain päivittäistä nikotiinin saantia ja jatkaa korvaushoitoa ainakin siihen asti, kunnes pääset eroon haitallisista käyttäytymismalleista, kuten sosiaalisesta tupakoinnista ja työtauoista.

Ongelmana on kuitenkin, että kun 20 vuotta sitten neuvoteltiin toimenpiteistä maailmanlaajuisen tupakoinnin vähentämiseksi, kehitteillä oli vielä runsaasti vaihtoehtoisia hoitotuotteita. WHO kutsui tupakkateollisuuden tutkijat kokoukseen esittelemään terveydelle vähemmän haitallisia tuotteita. Molemmat osapuolet sopivat, että nämä tuotteet tuodaan asteittain markkinoille ja myydään turvallisen edistymisen merkeissä.

Suunnitelma

WHO: Lähivuosina 100 miljoonaa maailman 1,1 miljardista tupakoitsijasta odotetaan lopettavan tupakoinnin kokonaan. Siksi Maailman terveysjärjestön tulisi välittömästi suorittaa riippumaton tutkimus eri vaihtoehtojen eduista ja haitoista. Jos edut ovat haittoja suuremmat, vaihtoehtoisten tuotteiden rajoituksia tulisi myös huomattavasti lieventää. Samoin EU:n olisi säädettävä verrattavia lainsäädännöllisiä muutoksia jokaisessa jäsenvaltiossa.

Savukkeet ja sikarit

On kiistatonta, että tupakointi on haitallista. Tupakanpolton savu sisältää syöpää aiheuttavia kemikaaleja ja satoja muita haitallisia myrkkyjä. Tupakointi aiheuttaa stressiä koko kehossa ja voi johtaa muun muassa keuhkosyöpään, krooniseen keuhkosairauteen ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Lisäksi passiivinen tupakointi vahingoittaa ympärillä olevia ihmisiä, tupakan ympäristöhaitoista puhumattakaan.

Sähkötupakka

Tavalliseen tupakointiin verrattuna sähkötupakka vähentää merkittävästi syöpä- ja sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Tämä johtuu siitä, että e-savukkeen höyry ei sisällä haitallisia kemikaaleja, tervaa tai hiilimonoksidia. Sähkösavukkeiden savu sisältää nikotiinia, mutta ei satoja muita tupakoinnista peräisin olevia haitallisia yhdisteitä. Siksi se on käyttäjille turvallisempi tapa toimittaa nikotiinia kehoon. Itsehoitolääkkeet ja sähkösavuke ovat vielä tänä päivänä kiistanalainen kysymys.

Ongelmana on, että alaa ei valvota hyvin ja nikotiininesteitä tuottavat useat pienemmät tehtaat. Kuluttajat eivät aina tiedä tarkalleen mitä neste sisältää. Joten, jos tämä on vaihtoehtoinen hoitotuotteesi, suosi vain hyvämaineisia valmistajia! On myös syytä muistuttaa ettei sähkösavukkeidenkaan käyttö ole täysin haitatonta.

Nikotiinilaastari

Nicotinell-nikotiinilaastarit sisältävät pitkävaikutteista nikotiinia, jonka pitoisuus nousee veressä hitaasti ja laastari pitääkin kehon nikotiinitason vakaana läpi käytön. Nikotiinilaastarit ovat kaupoista saatavia itsehoitolääkkeitä. Laastari ei kuitenkaan ole apu äkilliseen tupakanhimoon, vaan se on suunniteltu ehkäisemään vieroitusoireita. Saatavana on eri intensiteetillä toimivia 16 tunnin ja 24 tunnin malleja. Nikotiinilaastarien yleisimmät sivuvaikutukset ovat iho-oireet ja unihäiriöt.

Nicorette nikotiinipurukumi ja -imeskelytabletit

Itsehoitolääkkeet ja eniten käytetty vaihtoehtoinen hoitotuote on Nicorette-purukumi. Purukumin sisältämä nikotiini vapautuu pidempään ja hitaasti. Nikotiinin vapautuminen havaitaan maun voimakkuudesta, joka korreloi vapautuvan nikotiinin määrään kanssa. Myös Nicorette-purukumin pureskelutekniikka on tärkeä. Käyttäjät valittavat usein leukakivuista. Nicorette ei sovellu jatkuvaan pureskeluun kuten tavallinen purukumi. Vatsavaivat ja närästys ovat myös suhteellisen yleisiä sivuvaikutuksia.

Sen sijaan nikotiini vapautuu imeskelytabletista maun sakeutuessa. Sitten tabletti siirretään poskelle, ja kun maku huononee, tabletti imetään uudelleen. Nämä tabletit on tarkoitettu ihmisille, jotka polttavat alle 20 savuketta päivässä. Vatsavaivat ja närästys ovat suhteellisen yleisiä sivuvaikutuksia
Kielenalaiset tabletit sulavat hitaasti kielen alla. Sen vaikutukset alkavat jo 2-3 minuutissa. pastillien käyttö on samanlaista kuin nikotiinipurukumin käyttö. Nikotiini tulee ulos tabletista noin 30 minuutissa.

Nikotiinisuihke ja -suusumute

Itsehoitolääkkeenä suusuihke on suhteellisen uusi annostelumuoto. Se suihkuttaa nikotiinia suoraan suun limakalvoille, eikä sitä tarvitse hengittää. Useimmat raskaat tupakoitsijat tarvitsevat 1–2 annosta 30–60 minuutin välein välttääkseen himonsa. Annosta pienennetään vähitellen. Saattaa aiheuttaa huulten ärsytystä ja kurkun sekä suun ärsytystä ja kuivuutta.

Inhalaattori

Nikotiini imetään suuhun suukappaleen kautta inhalaattorista. Inhalaattoriin asetetaan kapseli, joka repeytyy, kun inhalaattori suljetaan. Inhalaattorin tarkoituksena ei ole antaa lääkettä henkitorveen ja keuhkoihin, vaan vain suuhun. Kapselit vaativat yleensä 6-12 tablettia päivässä

Nikotiinipussit

Viimeisimmät tuotteet, kuten nikotiinipussit ovat erittäin suosittuja monissa Euroopan maissa. Nyt se yleistyy myös Suomessa, esimerkiksi NOIS nikotiinipussit ovat tällä hetkellä erittäin suosittuja Skandinaviassa ja Baltiassa. Lue lisää Snuush.com nettisivuiltamme. Sieltä löydät kattavan paketin tietoa siitä miten nikotiinipusseja voi tilata EU-alueella toimivista verkkokaupoista Suomeen.

Monet ovat jättäneet jo täysin ikävän tehtävän hakea nuuskaa autokaupalla haaparannan tukuista tai nuuskan ostamisen laivalta, myös monet nuuskan salakuljettajat ovat jääneet Tullin haaviin. Lisäksi nuuskan katukauppa ja hinnat ovat nousseet, koska ihmiset vaihtavat nikotiinipusseihin. Miksi ottaa turhia riskejä jos vastaavan ja vähemmän haitallisen tuotteen saa laillisesti verkosta kotiovelle. Nikotiinipussit helpottavat tupakoinnin lopettamista ja vähentävät tarvetta nuuskan käytölle.

Suosituimmat nikotiinipussit Suomessa

Nikotiinipussit ovat suosittuja Suomessa enemmän kuin koskaan ennen. Ensimmäiset Zonnic-nikotiinipussit myytiin jopa loppuun lähes kaikissa Suomen vähittäiskaupoissa ja nikotiinipussit saavuttivat huippunsa. Tähän on vaikuttanut merkittävästi koronaviruspandemian aiheuttama rajojen sulkeminen, joka teki mahdottomaksi nuuskan hakemisen Haaparannan nuuskakaupoista, ja nuuskan katukauppiaat reagoivat muuttuviin olosuhteisiin jyrkillä hinnankorotuksilla.

Zonnic nikotiinipussien jälkeen Suomen markkinoita on alkanut valtaamaan erityisen laadukkaat Nois nikotiinipussit. Nois nikotiininuuskaa on saatavilla eri vahvuisena sekä eri makuisina. Nois mustaherukka nikotiininuuska sopii marjaisanmaun ystäville, Nois mango-minttu taas trooppisesta mausta pitäville. Emme kuitenkaan voi unohtaa käyttäjien suosikkimakua joka on tuttu ja turvallinen Nois Mint ja Nois Strong Cool nikotiininuuska, joka muuten poraa todella kovaa.