tupakkatuotteiden lopettaminen

Tupakkatuotteiden lopettaminen – Irti tupakasta, nuuskasta ja muista riippuvuuksista

Elämä ilman tupakointia on pidempää, terveellisempää ja maukkaampaa. Jos kuitenkin edelleen tupakoit, muista, että lopettaminen kannattaa aina. Mitä nuorempana lopetat tupakoinnin, sitä suuremmat ovat sen terveyshyödyt. Tupakointi alentaa esimerkiksi eliniän odotetta keskimäärin kymmenellä vuodella, lisää syöpäriskiä ja heikentää hedelmällisyyttä. Tupakasta eroon pääseminen on mahdollista, vaikkakin tunnetusti vaikeaa. Tupakasta eroon pääseminen vaatii keskimäärin 3-4 yritystä. Mikä on sinun syysi siihen, ettet halua lopettaa tupakkatuotteiden käyttöä kokonaan?

Tupakkariippuvuudella tarkoitetaan tupakoinnin fyysisiä ja henkisiä ulottuvuuksia vaikutuksia. Tupakkariippuvuutta pahentaa usein sen liitännäisyys tiettyihin sosiaalisiin tilanteisiin – esimerkiksi aamukahvin, ateria tai viinilasillisen illalla.

Mitä hyötyä tupakoinnin lopettamisesta on?

 • Haju- ja makuaisti paranee muutamassa päivässä
 • Nukut paremmin
 • Et stressaa niin helposti
 • Mielialasi ja vireystasosi paranevat
 • Lievittää yskää ja liman eritystä (1-2 kuukautta)
 • Parempi hengityskyky (2-3 kuukautta)
 • Hyvän HDL-kolesterolin määrä nousee
 • Mahdollinen erektiohäiriö paranee
 • Vähentynyt keuhko- ja sepelvaltimotaudin riski
 • Huumeiden käyttö vähenee
 • Myös tupakoinnin lopettamisen aiheuttamat vieroitusoireet helpottuvat ajan myötä

Fyysiset vieroitusoireet alkavat yleensä 2–12 tuntia lopettamisen jälkeen, ovat huipussaan 1–3 päivää myöhemmin ja kestävät noin 3–4 viikkoa. Oireiden kesto voi vaihdella suuresti, mutta ne kaikki häviävät ajan myötä. Yleisimmät vieroitusoireet ovat huonovointisuus, ärtyneisyys, tupakanhimo, levottomuus, keskittymis- ja univaikeudet, päänsärky, makeanhimo ja lisääntynyt ruokahalu. Joillakin ihmisillä kahvin juominen voi pahentaa oireita. Painonnousu, noin 3-5 kg, on tyypillistä ensimmäisenä vuonna, mutta stabiloituu itsestään tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Tupakoinnin ja nuuskaamisen lopettamisen oireisiin on mahdollista saada apua

Nikotiinikorvaushoitoa suositellaan, jos tupakoitsija polttaa yli 10 savuketta päivässä. Se toimii myös nuuskaamisen lopettamisessa.

Nikotiinikorvaushoidon tavoitteena on vähentää asteittain elimistössä olevan nikotiinin määrää niin, että vieroitusoireet ovat hallinnassa ja riippuvuus vähitellen häviää. Hoidon aikana veren nikotiinitasot ovat alhaisemmat kuin tupakoitsijoilla ja nuuskaajilla.

Nikotiinikorvaustuotteita, lääkkeitä tai niiden yhdistelmää voidaan käyttää tupakoinnin lopettamiseen.

Mitä numerot sanovat tupakoinnista?

Kuusi kymmenestä tupakoitsijasta ja nuuskaajasta haluaa lopettaa, ja neljä kymmenestä on yrittänyt vähintään kerran viimeisen vuoden aikana. Kahdeksan kymmenestä päivittäin tupakoivasta aikuisesta on huolissaan tupakoinnin vaikutuksista terveyteensä.

Tupakointi aiheuttaa vuosittain arviolta 7 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa maailmanlaajuisesti. Suomessa kuolee vuosittain noin 4 000 ihmistä tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin.

Nikotiinipussit

Nikotiinipusseilla  on monia nimiä: niitä kutsutaan esimerkiksi valkoiseksi nuuskaksi, nikotiinipussiksi, savuttomaksi nuuskaksi ja nikotiininuuskaksi. Lyhyessä ajassa niistä on tullut suosittuja vaihtoehtoisia tuotteita monille tupakkatuotteiden käyttäjille, kuten myös kassavirran korvike tupakkajäteille.

Koska nikotiini on uutettu tupakasta tai mahdollisesti valmistettu synteettisesti, ei se siksi kuulu EU:n tupakkadirektiivin piiriin.

Nikotiinipusseja myydään ainakin 14 EU-maassa. Nikotiinipussit ja nuuska eivät ole sama asia, sillä tupakkaa sisältävää nuuskaa saa myydä ja valmistaa vain Ruotsissa.

Aikajana

Tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyt alkavat lähes välittömästi. Keho alkaa toipua tunnin sisällä.

Verenpaine palautuu normaaliksi jo 20 minuuttia viimeisen savukkeen jälkeen. Myös verenkierto alkaa elpyä.

12 tunnin kuluttua

Tupakka sisältää monia myrkyllisiä aineita. Esimerkiksi hiilimonoksidia.

Hiilimonoksidi estää happea pääsemästä vapaasti keuhkoihin ja siten verenkiertoon.

Kaksitoista tuntia viimeisen savukkeen jälkeen elimistö alkaa toipua häkävaikutuksista, ja keuhkojen ja veren happitasot alkavat palautua normaaliksi.

Vuorokauden kuluttua

Sydänkohtauksen riski pienenee jopa jo yhden päivän kuluttua.

Tupakointi vaikuttaa ihmisen vereen monin tavoin. Yksi niistä on, että se alentaa hyvän kolesterolin määrää kehossa. Tupakointi myös nostaa verenpainetta ja lisää korkean kolesterolin ohella veritulppien riskiä.

Kahden päivän kuluttua

Tupakointi heikentää maku- ja hajuaistia. 2 päivää viimeisen savukkeen jälkeen hermopäätteet alkavat toipua. Ihminen alkaa huomata muutoksen, kun makuaisti paranee pikku hiljaa.

Kuukauden kuluttua

Vain kuukauden kuluttua keuhkot alkavat toipua. Entiset tupakoitsijat alkoivat huomata parempaa hengitystä, vähemmän yskimistä ja liman eritystä. Juokseminen ja muu fyysinen harjoittelu helpottuu.

1-3 kuukautta kuluttua

Toipuminen nopeutuu seuraavien kuukausien aikana.

9 kuukautta kuluttua

Keuhkot ovat ehtineet toipua huomattavasti. Kun tupakansavun jälkeensä jättämä terva on poistunut keuhkorakkuloista, riski saada flunssa tai vastaava sairaus on pienentynyt huomattavasti

Vuoden kuluttua

Vuosi tupakoinnin lopettamisen jälkeen sydän- ja verisuonitautien riski on puolittunut.

5 vuoden kuluttua

Kehosi on huuhtonutt pois kaikki tupakan tuomat myrkyt, ja verenkiertoelimistösi on palannut normaaliksi.

10 vuoden kuluttua

Riskisi sairastua tupakkaan liittyviin syöpiin, kuten keuhkosyöpään, on puolittunut.

15 vuotta myöhemmin

Riskisi sairastua sydänsairauksiin tai mahasyöpään on jo yhtä pieni kuin ikäisesi, joka ei ole koskaan tupakoinut

20 vuotta myöhemmin

Nyt riskisi sairastua tupakointiin liittyviin sairauksiin on laskenut jo samalle tasolle kuin jos et olisi koskaan tupakoinut.

10 parasta vinkkiä tupakoinnin lopettamiseen

 1. Valitse riittävän hyvä syy

Motivoidaksesi itseäsi, tarvitset vahvan ja henkilökohtaisen syyn lopettaa tupakointi. Et ehkä enää halua altistaa perhettäsi tupakoinnille. Sinulla voi olla myös vakava tupakkaan liittyvä sairaus, joka vaikuttaa omaan terveytesi. Haluat ehkäistä ennenaikaista ikääntymistä. Valitse tarpeeksi vahva syy ohjataksesi mielesi palamaan.

2. Valmistaudu huolellisesti

Tupakoinnin lopettaminen on kattavampi prosessi kuin seuraavan savukkeen sytyttämättä jättäminen. Se on riippuvuus. Aivosi ovat riippuvaisia nikotiinista. Kehossasi saatta ilmetä vierotusoireita. Hae tukea etukäteen päästäksesi ulos riippuvuuden syklistä. Apua varten on mm. tukiryhmiä, mobiilisovelluksia, meditaatiota ja hypnoosia. Valmistaudu päivään, jolloin päätät aloittaa uuden savuttoman elämän.

3. Käytä vaihtoehtoisia- tai nikotiinikorvaustuotteita.

Kun lopetat, saatat kokea vieroitusoireita, kuten päänsärkyä, mielialan vaihtelua ja heikkoutta. Nikotiinikorvaushoitotuotteet voivat estää näiden oireiden ilmaantumista jos vähennät niiden käyttöä vähitellen. Tutkimukset ovat osoittaneet, että purukumi, inhalaattorit ja nikotiinihaistimet tukevat sinua erittäin tehokkaasti varsinkin aloittamisen pahimmassa vaiheessa. Näissä maissa poltetaankiin tupakka kaikkein vähiten verrattuna muihin pohjoismaihin. On kuitenkin syytä muistaa myös, että nuuska on tupakkatuote, jossa on runsaasti syöpää aiheuttavia yhdisteitä, toisin kuin savuttomat nikotiinipussit. Nuuskan pitkäaikainen käyttö altistaa suun limakalvomuutoksille, joka voi johtaa suusyöpään.

4. Tukeudu lähimpiisi

Kerro ystävillesi, perheellesi ja muille läheisillesi, että yrität lopettaa tupakoinnin. He voivat rohkaista ja tukea sinua erityisesti heikkoina aikoina. Voit myös liittyä vertaistukiryhmään tai käydä terapeutilla. Uuden käyttäytymisen myötä saatat löytää sopivan tavan pysyä savuttomana.

5. Ole armollinen itsellesi

Yksi syy siihen, miksi ihmiset tupakoivat, on nikotiinin rentouttava vaikutus. Kun lopetat tupakoinnin, sinun on löydettävä uusia tapoja vähentää stressiä. Vaihtoehtoja on monia. Voit treenata, kuunnella musiikkia, ystävystyä, nauttia hieronnasta tai muista hemmottelevista hoidoista. Yritä välttää stressaavia tilanteita ensimmäisten viikkojen aikana.

6. Vältä alkoholin juomista

On vaikea pitää kiinni tavoitteistasi humalassa. Rajoita juomistottumuksiasi. Jos olet tottunut yhdistämään kahvin ja tupakoinnin, mene kävelylle samalla kun juot teetä. Syömisen jälkeen kannattaa harrastaa liikuntaa. Harjaa hampaat tai kävele. Purukumi voi myös auttaa sinua tuntemaan olosi rennommaksi ja ehkäisemään tupakanhimoa.

7. Pese vaatteesi ja siivoa kotisi

Pese kaikki tupakan hajuiset vaatteet. Jos sisällä on palojälkiä, pyyhi kaikki pinnat ilmanraikastimella. Jos poltat autossa, vie auto pestäväksi. Et halua elämääsi mitään, mikä muistuttaa sinua tupakoinnista.

8. Jos lopettaminen epäonnistuu, yritä uudelleen

Monissa tapauksissa tavoitteessaan onnistuminen vaatii enemmän kuin yhden yrityksen. Jos epäonnistut, mieti tarkkaan mikä johti siihen. Olitko esimerkiksi impulssin vallassa? Kun tiedät minne suunnata, aseta uusi tavoite ja yritä uudelleen.

9. Harjoittelu

Olemalla aktiivinen ja hikoilemalla saatat löytää helpotusta vieroitusoireisiin. Liikunta voi myös auttaa sinua nukkumaan paremmin. Tupakoinnin tiedetään vähentävän ruokahalua, joten on yleistä, että henkilö lihoaa heti lopettamisen jälkeen. Harjoittelu voi tasapainottaa tätä hyvin, ja voit syödä enemmän, koska liikunta polttaa enemmän kaloreita.

10. Palkitse itsesi

Aina välillä kannattaa muistaa pysähtyä nauttimaan hetkestä. Kehosi palautuu ja kuntosi paranee. Rahaakin säästyy. Käytä osa rahoistasi johonkin kivaan, kuten esimerkiksi matkusteluun tai uusiin vaatteisiin. 

Muista myös, että mikä tahansa muukin miellyttävä toiminta voi johtaa riippuvuuteen

Mikä tahansa muukin miellyttävä toiminta kuin tupakointi voi johtaa riippuvuuteen. Yleisiä riippuvuuksia ovat päihteiden väärinkäyttö ja huumeriippuvuus, kuten Internet-riippuvuus ja peliriippuvuus. Nuorten riippuvuus kehittyy yleensä nopeammin kuin aikuisilla, koska nuoren aivot kehittyvät vielä. Tällaisissa tapauksissa aivojen muistilla dopamiinista tai muista miellyttävistä välittäjäaineista on taipumus kasvaa nopeasti, mikä johtaa fyysiseen ja henkiseen riippuvuuteen.

Peliriippuvuus

Uhkapelit ovat suomalaisten keskuudessa erittäin suosittu harrastus, mutta monien muiden asioiden tavoin se aiheuttaa riskejä myös riippuvuuksille alttiille ihmisille. Ongelmapelaaminen tarkoittaa yleensä liiallista pelaamista, joka vaikuttaa negatiivisesti pelaajan tai hänen läheisten elämään. Peliriippuvuuteen liittyy muiden ongelmien ohella usein myös taloudellisia vaikeuksia, koska peli-innostus on niin suuri, että rahankäytön hallinta katoaa riippuvuuden takia.

Suomalaisilla on suhteellisen paljon peliongelmia, eikä Veikkauksen monopoli ole ainakaan toistaiseksi onnistunut vähentämään niitä tehokkaasti. Onneksi peliriippuvuuteen on tarjolla paljon apua, esimerkiksi Peluuri, Peliklinikka, Päihdelinkki ja Tiltti auttavat rahapeliongelmista kärsiviä ihmisiä Suomessa.

Kuinka päästä eroon huumeriippuvuudesta?

Riippuvuudesta on harvoin mahdollista päästä eroon nopeasti, koska se on yleensä pitkäaikainen henkinen ja fyysinen huono tapa. Siitä eroon pääseminen vaatii usein koko identiteettisi ja verkostosi uudelleenrakentamista unohtamatta kokonaisvaltaista elämäntaparemonttia.

Kova työ kuitenkin usein tuottaa tulosta, sillä elämänlaatu on paljon parempi riippuvuuden lopettamisen jälkeen, ja radikaaleihin tapamuutoksiin liittyy usein henkistä kasvua, joka auttaa kaikilla elämän osa-alueilla.

Onneksi tupakoinnin ja nuuskaamisen lopettaminen on helppoa vaihtamalla vähemmän haitallisiin nikotiinipusseihin.