nikotiinilaastarit tupakoinnin lopettamiseen

Nikotiinilaastarit ja tupakoinnin lopettaminen

Nikotiinilaastarit ovat taatusti tuttuja niille, jotka joskus suunnittelevat tupakoinnin lopettamista. Nikotiinilaastarit tulivat saataville 1990-luvun alussa. Artikkelimme pyrkii vastaamaan kysymyksiin siitä, kuinka nikotiinilaastarit voivat auttaa sinua lopettamaan tupakoinnin, ja moniin muihin kysymyksiin.

Nikotiinilaastarit tukemassa tupakoinnin lopettamista

Nikotiinilaastarit voivat auttaa sinua lopettamaan tupakoinnin. Nikotiinilaastarit, kuten nikotiinipurukumi, ovat yksi vanhimmista nikotiinikorvaushoitotuotteista. Nikotiinilaastareita oli alun perin saatavilla vain Suomen apteekeista. Vuonna 2005 myyntiä vapautettiin ja nikotiinilaastareita sai alkaa myös myydä kioskeissa, ruokakaupoissa ja huoltoasemilla. Nikotiinilaastarit ovat helppokäyttöisiä ja huomaamattomia, mutta tupakoinnin lopettaminen nikotiinilaastareilla on haastavampaa kuin esimerkiksi nikotiinipussilla. Tämä johtuu nikotiinin hitaan imeytymisen vuoksi juuri nikotiinilaastareissa. Tupakassa ja nuuskassa nikotiini imeytyy nopeasti, kun taas nikotiinilaastareissa nikotiini imeytyy hyvin hitaasti. Nikotiinin määrä veressä on pieni, mutta vakaa ympäri vuorokauden. Kun tupakoit, veren nikotiinitasot nousevat ja laskevat nopeasti. 

Miten nikotiinilaastarit toimivat? 

Nikotiinilaastareissa nikotiini imeytyy depotlaastareista verenkiertoon, mikä helpottaa nikotiinin vieroitusta tupakoinnin lopettamisen aikana. Nikotiinilaastari asetetaan artikkelin kuvan mukaisesti yleensä jompaankumpaan käsivarteen ja annetaan olla siellä pakkausohjeen mukaisen ajan verran, yleensä kuitenkin 24 tuntia. Suosittelemme vaihtamaan laastarin paikkaa päivän aikana, sillä nikotiinilaastarit ärsyttävät yleensä ihoa.

Voinko uida ja saunoa nikotiinilaastarilla?

Kyllä. Voit käydä normaaliin tapaa suihkussa ja uimassa nikotiinilaastarilla. Huomaathan kuitenkin että liian pitkä aika vedessä voi heikentää nikotiinilaastarin liimapintaa ja se voi irrota. Nikotiinin imeytyminen tehostuu kuumassa ja kosteassa ja tämän takia emme suosittele saunomista nikotiinilaastarin kanssa. 

Käyttöohjeet nikotiinilaastarille

Nikotiinilaastareita on eri vahvuuksia ja ja niissä on myös säilyvyysaikoja. Esimerkkivahvuuksia eri valmistajien nikotiinilaastareista: 

  • 21MG / 24H 
  • 14MG / 24H 
  • 7MG / 24H 

Riippuen siitä, kuinka paljon tavallisesti tupakoit, aloitat 21 mg:n nikotiinilaastarilla tai 14 mg:n nikotiinilaastarilla. Useimmille ihmisille on suositeltavaa aloittaa vahvemmalla 21 mg nikotiinilaastarilla. Nikotiinilaastarien käyttö alkaa vahvemmista laastareista ja vähenee nikotiinin tarpeen vähentyessä. Kolmen kuukauden käytön jälkeen sen pitäisi olla täysin nikotiiniton. Tyypillisesti nikotiinilaastareita kiinnitetään lantioon, rintakehään, selkään tai käsiin. Nikotiinilaastaria ei suositella kiinnittämään kahdesti samaan paikkaan. Se aiheuttaa todennäköisemmin iho-oireita, kun sitä käytetään samassa paikassa. 

Onko nikotiinilaastarilla haittoja?

Nikotiinilaastareilla, kuten monilla muillakin nikotiinikorvaushoitotuotteilla, tupakoinnin lopettamisyritykset jäävät usein väliin ärsyttävien sivuvaikutusten vuoksi. Vaikka sivuvaikutukset ovat usein vähäisiä tai jopa käsittämättömiä, se antaa entisille tupakoitsijoille syyn palata tupakointiin. Nikotiini imeytyy hitaasti nikotiinilaastareista sekä on vaikea nukahtaa. Laastarit aiheuttavat myös iho-oireita. Nikotiinilaastarien suurin haitta on nikotiinin hidas imeytyminen. Veren nikotiinitaso saavuttaa huippunsa noin kahdeksassa tunnissa. Tämän vuoksi tupakanhimo on voimakkaampi nikotiinilaastareilla kuin muilla nikotiinikorvaushoitotuotteilla. Nikotiinilaastarit ovat myös erittäin kallis tapa lopettaa tupakointi. Moni vaihtaakin nikotiinilaastarit vahvoihin nikotiinipusseihin, niiden huomattavien etujen ja edullisuuden ansiosta.

Vaihtoehdot nikotiinilaastarille?

Nikotiinilaastareille löytyy useita vaihtoehtoisia tuotteita. Nois nikotiininuuska onki oiva vaihtoehto sinulle mikäli koet, että nikotiinilaastarilla tupakoinnin lopettaminen on haasteellista. Nois nikotiininuuskasta nikotiini imeytyy nopeammin verenkiertoon, hilliten tupakanhimoasi paremmin.

Nikotiinipussit voivat toimia avuksi tupakoinnin lopettamisessa, varsinkin niille jotka ovat tottuneet kuluttamaan suuria määriä eri tupakkatuotteitta kuten savukkeita, sikareita ja nuuskaa. Muita vaihtoehtoja nikotiinilaastarille ovat tavalliset vieroitushoitoon tarkoitetut nikotiinituotteet kuten nikotiini-inhalaattorit, nikotiinipurukumi, nikotiinilliset imeskelytabletit sekä lääkinnällinen tuote Acetium. Näitä kaikkia voit ostaa tavallisesta ruokakaupasta. Toisaalta, nämä tuotteet ovat erittäin kalliita ja tupakoinnin lopettaminen käy lompakolla. Onneksi nikotiinipussit ovat edullisia ja niiden avulla lopettamiselle on nyt hyvä ja lompakko ystävällinen ratkaisu.

Nikotiinilaastarien edut 

Nikotiinilaastareita myydään lähes jokaisessa ruokakaupassa sekä bensa-asemalla, kuten myös apteekeissa. Niiden saatavuus on siis todella hyvä. Nikotiinilaastarit eivät ehkä ole paras tapa lopettaa tupakointi, mutta tällä tuotteella on etuja. Nikotiinilaastarit ovat todella huomaamattomia. Nikotiinilaastareita on helppo käyttää eivätkä ne vaadi sinulta mitään erikoisia toimenpiteitä.