uusi tupakkalaki ja nikotiinipussit

Uusi tupakkalaki 2022 ja nikotiinipussit

Uusi tupakkalaki tuo kauan kaivattuja hyviä uudistuksia tupakoinnin ja sen haitan vähentämiseen. Nikotiinipussit eivät ole tupakkalain piirissä. Näkyvin muutos uudessa 1.5.2022 voimaan astuvalla tupakkalailla on savukepakkauksien ulkonäön yhdenmukaisuus. Tämä tarkoittaa sitä että tupakka-askit tulevat kaikki samannäköisiksi eikä erilaista brändäystä tuotekuvilla tai merkeillä voida harrastaa. Tupakkamerkkien logot myös poistuvat pakkauksista. Voimme siis sanoa että Suomi on siirtymässä enemmän Norjan malliin tupakkalainsäädännössä. Norjassa niin, tupakka- nuuska kuin nikotiininuuskarasiat ovat yhdenmukaistettu, eli logot ovat piilossa.

Uusi tupakkalaki ja yhdenmukaiset pakkaukset

Tupakkalakia on muutettu lähiaikoina monissa Euroopan maissa ja kansainväliset, riippumattomat tutkimukset osoittavat että tupakointi ja tupakallisen nuuskan käyttö on vähentynyt kun taas nikotiinpussit ovat kasvattaneet suosiota, johtuen niiden olevan vähemmän haitallinen vaihtoehto. Euroopassa yhdenmukaiset tupakkapakkaukset ovat jo käytössä Isossa-Britanniassa, Norjassa, Irlannissa, Ranskassa, Unkarissa, Sloveniassa, Belgiassa ja Alankomaissa, ja 1.5.2022 alkaen myös Suomessa. Siirtymäaikaa on 1.5.2023 asti, jolloin pakkauksista säädetään vielä erikseen uusi lakialoite eduskunnan johdolla.

Kielletäänkö tupakointi leikkikentillä ja rannoilla?

Kyllä. Uuden tupakkalain keskeisimpiä asioista on kieltää tupakointi yleisillä rannoilla ja leikkikentillä. Tällä kiellolla pyritään välttämään erityisesti passiivisen tupakoinnin haittoja lapsiin ja nuoriin. Tavoitteena on myös vähentää tupakasta aiheutuvia ympäristöhaittoja, mm tupakantumppien aiheuttamaa roskaamista ja niiden joutumista lasten ja eläinten suihin. Tupakaton nikotiininuuska on rajattu ulos laista, joten niitä voi edelleenkin käyttää rannoilla ja leikkipaikoilla. Ethän kuitenkaan heitä niitä roskiin vaan laitat käytetyt pussit ja kiekot roska-astiaan.

Sanktioita tupakkayhtiöille

Uuden tupakkalain mukaan, niitä tupakkatuotteita valmistavien ja maahantuovien yhtiöiden, joita laki koskee, on jatkossa maksettava Valviralle (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) vuosittain veloitettava valvontamaksu. Maksun suuruus perustuu tupakkatuotteiden myyntimääriin. Saduilla maksuilla Valvira tehostaa tuotevalvontaa sekä valvoo myyntipaikkojen myyntilupia tehostetummin kuin aikaisemmin. Uusi tupakkalaki toimii siis tehokkaammin jokaisen turvallisuuden kannalta.

Saako parvekkeella edelleen tupakoida?

Uusi tupakkalaki ei kiellä parveketupakointia, mutta se ei ole kuitenkaa suotavaa kenellekään. Harva ihminen nauttii tupakansavusta parvekkeella. Tämän takia on suositeltavaa välttää parveketupakointia. Nikotiinipusseja ei ole kielletty parvekkeella, joten voit nauttia raikkaasta ulkoilmasta parvekkeella nikotiinipussien avulla, etkä häiritse tupakansavulla muita.

Saako pysäkillä tai taksitolpalla tupakoida?

Saa. Tupakkalaki ei puuttunut tupakointiin taksitolpalla, bussipysäkillä tai asemalaiturilla. Otathan kuitenkin kanssamatkustajat huomioon ja vältät tupakointi näillä alueilla jos lähellä on muita ihmisiä. Nikotiinipussien ja nuuskan käyttö on sallittua.

Makukortit ja tupakkalaki

Tupakkalaki uudistaa myös joidenkin aikaisemmin sallituiden tuotteiden asemaa ja ne luokitellaan tästä lähtien tupakkatuotteiksi. Tästä ovat esimerkkinä makukortit joita käytetään yksinomaan maustamaan tupakkaa. Makukortti laitetaan tupakka-askin sisään ja tämä muuttaa savukkeen maun esimerkiksi mintuksi. Kielto astuu voimaan 1.5.2022, jolloin näitä tuotteita ei saa enää toimittaa markkinoilla ja niiden ostaminen tai tilaaminen netistä on kiellettyä.

Vaikuttaako uusi tupakkalaki nikotiinipussien asemaan?

Ei vaikuta. Voit tilata nikotiinipusseja kuten ennenkin.

Suosituimmat nikotiinipussit Suomessa

Nikotiinipussit ovat suosittuja Suomessa enemmän kuin koskaan ennen. Ensimmäiset Zonnic-nikotiinipussit myytiin jopa loppuun lähes kaikissa Suomen vähittäiskaupoissa ja nikotiinipussit saavuttivat huippunsa. Tähän on vaikuttanut merkittävästi koronaviruspandemian aiheuttama rajojen sulkeminen, joka teki mahdottomaksi nuuskan hakemisen Haaparannan nuuskakaupoista, ja nuuskan katukauppiaat reagoivat muuttuviin olosuhteisiin jyrkillä hinnankorotuksilla.

Zonnic nikotiinipussien jälkeen Suomen markkinoita on alkanut valtaamaan erityisen laadukkaat Nois nikotiinipussit. Nois nikotiininuuskaa on saatavilla eri vahvuisena sekä eri makuisina. Nois mustaherukka nikotiininuuska sopii marjaisanmaun ystäville, Nois mango-minttu taas trooppisesta mausta pitäville. Emme kuitenkaan voi unohtaa käyttäjien suosikkimakua joka on tuttu ja turvallinen Nois Mint ja Nois Strong Cool nikotiininuuska, joka muuten poraa todella kovaa.

Ihmiset huomasivat nopeasti, että vahvojen nikotiinipussien tilaaminen netistä on täysin laillista ja erittäin helppo tapa saada Suomen suosituimmat nikotiinipussit suoraan lähimpään Postin -toimipisteeseen. Alan edelläkävijä snuush.com on todella laadukas vahvojen nikotiinipussien verkkokauppa, joka lisää jatkuvasti uusia vaihtoehtoja helpottaakseen nuuskaamisen lopettamista. Nikotiinipussien tilaaminen verkosta on täysin turvallinen ja laillinen tapa.