tupakasta aiheutuu ympäristölle haittoja

Tupakasta aiheutuu ympäristölle vakavia haittoja

Tupakka ja sen ympäristöhaitat ovat nousseet ihmisten tietoisuuteen viime aikoina. Tiedämme kaikki, että tupakka on haitallista terveydellemme, mutta tupakkateollisuuden aiheuttamat ympäristövahingot mainitaan harvoin. Tupakan tuotanto kuluttaa suuria määriä vettä, viljelysmaata ja energiaa. Hiilijalanjälki on valtava ja sademetsiä leikataan pois. Varsinkin kun tupakkaa kasvatetaan pääosin kehittyvissä maissa, joiden energiantuotanto on riippuvaista fossiilisista polttoaineista.

Tupakantumpit maatuminen ja ympäristö 

Tupakka (tupakannatsat mukaan lukien) tuottaa myös miljoonia tonneja kiinteää jätettä vuosittain. Tupakantumpit ovat ympäristömyrkkyä. Kun myrkylliset kemikaalit, kuten kadmium, arseeni ja lyijy, heitetään luontoon, liukenevat ne maahan tai mereen. Tupakantumppeja on kaikkialla, ja se on maailman yleisin roska. Maailmanlaajuisesti 4,5 biljoonaa tupakantumppia heitetään ympäristöön vuosittain. Ne kuormittavat kaartopaikkoja enemmän kuin muovipillit ja -pussit yhteensä. Eivätkä ne maadu laisinkaan. Kun tumppeja heitetään maahan, ne kulkeutuvat myös helposti vesistöihin, ja niiden sisältämät myrkylliset kemikaalit voivat huuhtoutua valtameriin ja saastuttaa ekosysteemejä. Tupakantumpit aiheuttavat valtavan ekokatastrofin ja monet kuolevat nieltyään sellaisen. Useita prosentteja kaikesta maailman rannoilta löytyvästä roskasta liittyy tupakointiin.

Mistä tupakantumpit sitten on tehty? On mahdollista, että se on enimmäkseen paperia, mutta itse asiassa tumpit sisältävät myös selluloosa-asetaattia, joka luokitellaan muoviksi. Se ei hajoa tai katoa luonnosta, vaan muuttuu hitaasti mikromuovihiukkasiksi.

Älä koskaan heitä tupakantumppeja luontoon!

Tupakka ja maatalous 

Tupakkaa viljellään kehitysmaissa, erityisesti näissä maissa ruoan viljely olisi paljon tärkeämpää kuin tupakan viljely. Tupakan tuotanto johtaa köyhyyteen ja nälänhätään siellä, missä apua tarvittaisiin eniten. Lisäksi tupakkaviljely nostaa tapetille useita ihmisoikeuskysymyksiä. Tupakkaviljelmät käyttävät usein naisia ja lapsia työvoimanaan. Itse tupakkaviljelijöille ei juuri korvausta tästä tule – pelkästään tupakan ympäristöhaitat omien viljelysmaiden pilaantuessa.

Lisäksi, tupakansavu sisältää yli 4000 kemikaalia. Tupakka sisältää nikotiinin lisäksi esimerkiksi arseenia, kadmiumia, hiilimonoksidia, asetonia ja ammoniakkia. Jotkut kemikaalit tulevat itse tupakkakasvista sekä sen kasvattamiseen käytetyistä lannoitteista ja torjunta-aineista.

Tupakka ja aavikoituminen

Tupakkakasvit ovat maataloudessa haitta, joka tuhoaa nopeasti viljelysmaan pellon. Tupakkaviljelmien takia kaadetaan useita hehtaareita sademetsää vuosittain. Pellot, jotka ovat kerran köyhtyneet, eivät toivu nopeasti, eikä tupakasta tyhjennettyjä peltoja voida käyttää muihin viljelykasveihin. Metsäkadon aiheuttama ekosysteemikatastrofi kiihdyttää eroosiota ja johtaa lopulta aavikoitumiseen. Jopa 10 tonnia puuta käytetään 1 tonnin kuivatupakan valmistukseen. Yhden lavallisen tuottaminen tarkoittaa keskimäärin 24 puun kaatamista vuodessa.

Muovidirektiivi ja tupakka

Uusi muovidirektiivi on otettu käyttöön Euroopassa. Se pakottaa suuret kansainväliset tupakkayhtiöt maksamaan natsojen aiheuttamat ympäristövahingot ja niiden siivoamisen. Muovidirektiivin tarkoituksena on vähentää kertakäyttöisten muovien kulutusta ja muovijätteen pääsyä mereen ja ympäristöön. Maailmanlaajuisesti 4,5 biljoonaa savuketta heitetään luontoon. Maailmassa valmistetaan tupakan takia vuosittain noin 3 miljardia muovia sisältävää tupakkasuodatinta. Myös Suomen rannoilla ja puistoissa ylivoimaisesti yleisin roska on tupakantumppi.

Miten voin torjua tupakan ympäristöhaittaa?

Paras tapa torjua tupakan aiheuttamaa ympäristöhaittaa on lopettaa tupakointi. Jokainen polttamasi savuke tai käyttämäsi tupakasta valmistettu tuote tuhoaa luontoa pikkuhiljaa. Täydellisessä maailmassa, jossa emme käyttäisi tupakkatuotteita ollenkaan, ympäristö voisi paljon terveemmin. Suosittelemme siis jokaisen puntaroimaan omaa tupakasta aiheutuvaa hiilijalanjälkeä.

Mitä vaihtoehtoja minulla on tupakalle?

Se miksi olemme riippuvaisia tupakasta, johtuu tupakkakasvissa olevasta nikotiinista. Onneksi sinulle on kuitenkin vaihtoehtoisia tuotteita tarjolla, jotka eivät sisällä tupakkaa. Nikotiinipussit ovat täysin tupakkavappaita tuotteita. Vaihtamalla tupakkatuotteet nikotiinipusseihin, teet oikeastaan ison ekoteon ja parannat omaa elämänlaatuasi. Nikotiinipussit eivät kuormita ympäristöä samalla tavalla kuin tupakkatuotteet. Nikotiininuuska on valmistettu korkeimpia laatustandardeja myöten ja ympäristöasiat on otettu huomioon. Lisäksi nikotiinipussit ovat biohajoavia, eivätkä ne sisällä muovia. Muistathan kuitenkin kierrättää nikotiinipussikiekon muovinkeräyksen kautta.

Katso alta parhaimmat vaihtoehdot tupakalle. Näin vähennät omia terveyshaittoja sekä autat taistelussa tupakan ympäristöhaittoja vastaan.

Suosituimmat nikotiinipussit Suomessa

Nikotiinipussit ovat suosittuja Suomessa enemmän kuin koskaan ennen. Ensimmäiset Zonnic-nikotiinipussit myytiin jopa loppuun lähes kaikissa Suomen vähittäiskaupoissa ja nikotiinipussit saavuttivat huippunsa. Tähän on vaikuttanut merkittävästi koronaviruspandemian aiheuttama rajojen sulkeminen, joka teki mahdottomaksi nuuskan hakemisen Haaparannan nuuskakaupoista, ja nuuskan katukauppiaat reagoivat muuttuviin olosuhteisiin jyrkillä hinnankorotuksilla.

Zonnic nikotiinipussien jälkeen Suomen markkinoita on alkanut valtaamaan erityisen laadukkaat Nois nikotiinipussit. Nois nikotiininuuskaa on saatavilla eri vahvuisena sekä eri makuisina. Nois mustaherukka nikotiininuuska sopii marjaisanmaun ystäville, Nois mango-minttu taas trooppisesta mausta pitäville. Emme kuitenkaan voi unohtaa käyttäjien suosikkimakua joka on tuttu ja turvallinen Nois Mint ja Nois Strong Cool nikotiininuuska, joka muuten poraa todella kovaa.

Ihmiset huomasivat nopeasti, että vahvojen nikotiinipussien tilaaminen netistä on täysin laillista ja erittäin helppo tapa saada Suomen suosituimmat nikotiinipussit suoraan lähimpään postin -toimipisteeseen. Alan edelläkävijä snuush.com on todella laadukas vahvojen nikotiinipussien verkkokauppa, joka lisää jatkuvasti uusia vaihtoehtoja helpottaakseen nuuskaamisen lopettamista. Nikotiinipussien tilaaminen verkosta on täysin turvallinen ja laillinen tapa.