Neljäs huhtikuuta lähtien nikotiinipussit eivät ole enää lääkkeitä!

Nikotiinipussit eivät ole enää lääkkeitä

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tuoreen (4.4.2023) arvioinnin mukaan nikotiinipusseja ei enää luokitella lääkkeeksi. Koska Fimea on kumonnut nikotiinipussien luokittelun lääkkeeksi ja nikotiinipussit eivät ole enää lääkkeitä, Suomen tulli lakkaa valvomasta niiden maahantuontia.

Mitä muutos tarkoittaa?

Fimean aikaisemman linjauksen mukaan vahvat nikotiinipussit rinnastettiin reseptilääkkeiksi, jonka vuoksi me Snuushilla, vastuullisena toimijana, edellytimme vahvojen nikotiinipussien tilaajalta voimassa olevan lääkemääräyksen. Koska nikotiinipusseja ei enää luokitella lääkkeeksi, ei luonnollisestikaan niiden tilaaminen edellytä enää reseptiä.

Voiko Snuushilta edelleen tilata vahvoja nikotiinipusseja?

Kyllä voi. Asiakkaitamme muutos koskee niin, että aiemmin tarvitsit vahvojen nikotiinipussien tilaamiseen lääkemääräyksen, mutta muutoksen vuoksi voit tilata vahvoja nikotiinipusseja ilman terveyskyselyn täyttämistä ja lääkeainereseptiä. Myös muut lääkeaineita koskeneet rajoitukset, kuten esimerkiksi tilausmääriä koskevat rajoitukset poistuvat samalla ja voit tilata nikotiinipusseja vapaasti, itse haluamasi määrän kerrallaan.  

Vaikuttaako muutos nuuskan tilaamiseen Suomeen?

Ei vaikuta. Nuuskan maahantuontisäädökset pysyvät ennallaan ja nuuskan tilaaminen Suomeen on edelleen täysin kiellettyä. Myös nuuskan matkustajatuonnin rajoitukset (1000 g / kalenterivuorokausi) pysyy ennallaan. Muutokset koskevat ainoastaan tupakattomia nikotiinipusseja.

Aiheuttaako muutos rajoituksia vahvojen nikotiinipussien tilaamiseen?

Ei aiheuta, ainoastaan vapauttaa vahvojen nikotiinipussien tilaamisen reseptivapaaksi, ilman lääkeaineita koskeneita määrärajoituksia. Jos aikaisemmin pystyit tilaamaan Snuushilta 90 rasiaa vahvoja nikotiinipusseja ja tämä vaati voimassa olevan lääkemääräyksen, tämän 4.4.2023 tulleen muutoksen jälkeen voit tilata vastaavasti täysin vapaasti valitsemasi määrän, etkä tarvitse lääkemääräystä.

Miten tulli suhtautuu siihen, että nikotiinipussit eivät ole enää lääkkeitä?

Fimean uusi arviointi nikotiinipusseista vaikuttaa Tullin tekemään tuotteiden maahantuonnin valvontaan. Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo Suomen Tullin antamassa tiedotteessa seuraavasti:

Tulli on toimeenpaneva viranomainen ja noudatamme aina toimivaltaisen viranomaisen arviointia eli tässä tapauksessa Fimean voimassa olevaa linjausta lääkkeiden määrittelystä. Toimimme jatkossa Fimean uuden arvioinnin mukaan sekä maahantuonnin valvonnassa että esitutkinnassamme.

Nikotiinipusseja kohdellaan kuin mitä tahansa muuta tavaraa.

Fimean aiemman linjauksen mukaan vahvat nikotiinipussit rinnastettiin lääkeaineiksi, eikä niitä saanut tuoda maahan ilman voimassa olevaa lääkeainereseptiä. Tuon linjauksen takia Tulli oli ottanut haltuunsa tai takavarikoinut suuriakin määriä laittomasti ilman reseptiä maahantuotuja nikotiinipusseja. Uuden linjauksen jälkeen tälle ei enää ole aihetta, sillä Fimean linjamuutoksen vuoksi vahvoja nikotiinipusseja voi tilata vapaasti ilman reseptiä.

Suomen tullin tiedote – Nikotiinipusseja ei enää luokitella lääkkeiksi.

Kuinka tilaan jatkossa vahvoja nikotiinipusseja Snuushilta?

Nikotiinipussien tilaaminen Snuushilta on muutoksen vuoksi entistä helpompaa, sillä nyt sinun ei enää tarvitse täyttää terveyskyselyä ja maksaa lääkemääräyksestä. Lisäksi tuotteiden tilaamisessa ei enää ole minkäänlaisia määrärajoituksia, joten voit tilata vahvat nikotiinipussit Snuushilta aivan kuten mitä tahansa muitakin tuotteita verkkokaupoista.

Onko rajoituksia tulossa?

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, mutta tiedämme sen, että Sosiaali- ja terveysministeriö on aloittanut valmistelut tupakkalain päivittämiseksi. Tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä on ehdottanut, että nikotiinipusseja koskisi sama sääntely kuin tavallista nuuskaa. Tämä tarkoittaisi tietenkin hyvinkin rajua muutosta vahvojen nikotiinipussien tilanteeseen, sillä se tarkoittaisi käytännössä nuuskan kaltaisia maahantuontirajoituksia sekä etämyyntikieltoa.

Sama työryhmä on lausunnossaan ehdottanut muun muassa nuuskan maahantuonnin kieltämistä kokonaan.

Uudet rajoitukset, kuten maahantuontikielto tai myyntikielto ovat mahdollisia tupakkalain päivityksen myötä.