haaparanta nuuska

Haaparanta Nuuska 2022

Nuuskaa haetaan vuosittain tonnikaupalla Haaparannasta Suomeen joko hetkittäisen päähänpiston takia tai ammattimaisemmin – nykyisin voidaan kuitenkin puhua lähinnä jälkimmäisestä toiminnasta. Ei tarvitse kuin vilkaista Suomen Tullin koostamia tilastoja (1), niin ymmärtää kuinka laaja ongelma Haaparanta nuuska – kysymys on Suomessa. Tämä artikkeli käsittelee yleisellä tasolla nuuskaa, nuuskan salakuljetusta, -kauppaa ja sen lähdettä Haaparantaa vuonna 2022. Artikkelissa otetaan myös kantaa nuuskan myynnin kieltämisen seuraamuksiin Suomessa. Kirjoittaja haluaa myös muistuttaa, että Nuuskan tilaaminen Suomeen on laitonta ja siksi me snuush.comilla suosittelemme ensinnäkin vaihtamaan nuuskan vähemmän haitallisiin nikotiinipusseihin, sekä toiseksi lopettamaan harmaan talouden tukemisen laitonta nuuskaa ostamalla. Markkinoilla on nyt vihdoin ja viimein oikeita ja luvallisia vaihtoehtoja Denssin CD:lle, punasilmälle ja Sibbelle. NOIS Cool Strong vie tosiaan paatuneimmankin nuuskaajan denssikitkut mennessään.

Nuuskan myynti Haaparannassa on kannattavaa bisnestä vuonna 2022

Kilpailu Suomen harmailla nuuskamarkkinoilla kiristyy entisestään ja Tulli pistää trokarit ahtaalle. (Hyvä Tulli, me pidämme Snuushilla teille peukkuja, teidän menestys edesauttaa myös meidän menestystä!) Viimeisen kymmenen vuoden aikana takavarikot ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Tulli takavarikoi nuuskaa vuoden 2021 aikana yhteensä ennätykselliset 9 104 kiloa! (2) Edellinen ennätysvuosi oli 2018, jolloin takavarikoitiin yhteensä 6744 kiloa nuuskaa. Kasvua edelliseen tilastovuoteen 2020 oli myös huimat yli 2000 kiloa. Voidaankin siis todeta, että kaikesta rajavalvonnasta huolimatta, nuuskan salakuljettaminen ja laiton myynti on edelleen äärimmäisen järjestäytynyttä toimintaa Suomessa. Jos takavarikkojen määrä on kerran noin mittava, niin voi vain arvailla kuinka paljon laitonta nuuskaa liikkuu todellisuudessa Suomen markkinoilla. 

On myös huomionarvoista, että vuonna 2010 koko vuoden nuuskatakavarikkojen määrä oli vain 36 kiloa. (3) 

Nuuskan myyminen Haaparannassa on tosiaan äärimmäisen kannattavaa liiketoimintaa, sillä Haaparanta on ylivoimaisesti suurin nuuskakaupunki Ruotsissa. Ilmiön on väitetty pitkälti johtuvan Suomalaisista turisteista – onkin arvioitu, että Nuuskakairan ja Nuuskakuninkaan asiakkaista n. 90% tulee autolla Suomesta rajan yli Ruotsiin. Lisäksi, jos Telegramin, Facebookin ja Whatsappin nuuskaryhmien otsikoita on uskominen, nuuskaa levitetään laittomasti verkossa aina Sisä-Suomea ja Uuttamaata myöten. Laittoman nuuskan logistiikkaketjut näyttäisivät olevan huippuunsa hiottuja ja niiden takaa löytyy vuosien tietotaito. Myös muita spekulatiivisia selityksiä harmaiden nuuskamarkkinoiden tilanteesta on hyvä käsitellä – järkeen varmasti käykin, että moni pohjoisen laskettelukeskusten paluumatkaaja poikkeaa Tornion kohdalla Haaparantaan, vieden muutaman CD laatikon pääkaupunkiseudulla odottaville ystävilleen. Toiminta ei tällöin ole ammattimaista, mutta nopealla koukkauksella saa helposti katettua viikon laskettelumatkan kulut. Tämä lomaliikennöitsijöiden tulva on saanut Haaparannan kaupungin vaatimaan jopa autoilun rajoittamista.

Näyttäisi siltä, että nuuskan tuonti Haaparannasta on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina ja Tullissa nuuskakuljetusten takavarikoiminen raja-asemilla on täysin arkipäiväistä toimintaa. Voidaankin kysyä; miten mielekästä nikotiinituotteiden täyskiellon ajaminen on Suomessa, kun lopputuloksena on tilanne, jossa verot valuvat Ruotsiin ja kansanterveydelliset haitat, sekä rajavalvonnan kulut jäävät Suomeen. Jääräpäinen vastavirtaan uiminen edustaa toki yrittäjän näkökulmasta äärimmäisen kunnioitettavana pidettävää luonteenpiirrettä – periksiantamattomuuta. Kirkasotsainen hyvä vastaan paha -asetelma sopinee varsin saumattomasti joidenkin hallintoviranomaisten mielenmaisemaan. Onhan meille kaikille paikkamme tässä maailmassa, mutta olisiko kuitenkin poliittisesti ja taloudellisesti järkevämpää ajaa keskemmällä tietä, ja pyrkiä asteittain korvaamaan nuuskan ja tupakan käyttö vähemmän haitallisilla nikotiinipusseilla. Tälle ajatukselle löytyisi varmasti kannatusta myös terveydenhuollon ammattikunnan realisti-siivestä. Ihmisiä voi aina sivistää heidän toimintansa seuraamuksista, mutta heidän sen hetkistä käytöstään on vaikeaa muuttaa pakottamalla. Sitä ei kuitenkaan käy kiistäminen, etteikö nikotiini olisi haitallinen kemikaali pitkässä juoksussa. Noh, jatketaan mieluumin Haaparannasta.

Korona-aikana kiinnostus Haaparantaa kohtaan oli erittäin suurta, sillä Tulli sai paljon lisäresursseja rajavalvonnan järjestämiseen. Nuuskan hinta kohosikin tämän seurauksena katukaupassa hallitsemattomasti. Moni varmasti muistaa 90 euron hintaiset denssitornit vuonna 2020. Vain enemmän ammattimaiset toimijat,  joilla oli jokin kunnollinen syy matkustaa Ruotsiin saivat jatkaa matkustamista vuosina 2020 ja 2021. Monet ovat myös varmasti kuulleet huhuja rekkakuskeista, jotka Ruotsinreissun yhteydessä pysähtyivät Haaparannassa lastaten muutaman laatikon Denssin CD:tä takakontin perukoilla lojuvien lavojen välikköön.

Haluaisimme tässä kohtaa painottaa asiakkaillemme, että emme tue tai halua edesauttaa millään tavalla laittoman nuuskan myyntiä Suomessa. Päinvastoin, pysymme kannassamme, että nuuskaan tilaaminen Suomeen on laitonta ja suosittelisimme nuuskan lopettamista nikotiinipussien avulla. Onneksi eri vahvuisia nikotiinipusseja voi tilata laillisesti Suomeen. Verotkin menevät maksuun 24% arvonlisäverokannan mukaisesti kun tilaat nikotiinipussit ja nikotiininuuskan Suomeen snuush.comilta. 

Voidaan siis sanoa, että me snuush.comilla keksimme koko Suomalaista yhteiskuntaa hyödyttävän bisnesmallin. Vihdoin ja viimein Suomessa on saatavilla yleisen arvonlisäverokannan alaisesti verotettava nikotiinipussi nuuskatuotteiden tilalle.

Homo economicus talousteorian mukaan ihmiset laskevat hyötyjen ja haittojen suhteen tehdessään taloudellisia valintoja. Kun ajatellaan nuuskan myymistä laajemmassa mittakaavassa ja erityisesti kuluttajan näkökulmasta, voidaan todeta etteivät nykyiset kiellot pure. Kun teoriaa sovelletaan nuuskan katukauppaan Suomessa, näyttäisi tosiaan siltä, että monet uskaltavat ottaa riskin silloin kun rangaistus sääntöjen taivuttamisesta ei ole sopivassa suhteessa palkkion kanssa. Kukapa meistä ei olisi joskus ylittänyt tornilla tai parilla nuuskan tuontirajoja. Emme kuitenkaan taas suosittele nuuskan salakuljettamista tai sen myymistä Suomessa, sillä toiminta on laitonta ja kiinnijäämisen yhteydessä myös verottaja muistaa orastavaa yrittäjän alkua tuntuvilla mätkyillä. Näyttäisi kuitenkin siltä, että erityisesti nuoret tykkäävät kokeilla rajoja ja joutuvat siksi vaikeuksiin viranomaisten kanssa. Nuuskan salakuljetus on tätä nykyään kuitenkin kannattamatonta toimintaa kun voit nykyisin tilata denssin korvikkeeksi vahvoja nikotiinipusseja netistä.

Mistä nuuskaa sitten voi ostaa Haaparannasta vuonna 2022?

Nuuskakaupat Haaparannassa vuonna 2022

Haaparannassa toimii tällä hetkellä noin kymmenkunta nuuskan myyntiin erikoistunutta liikettä. Tässä snuush.com tiimin mielestä parhaimmat:

  • Nuuskakaira: Legendaarisin ja halvimmat hinnat
  • Nuuskakuningas: Laajin valikoima, ystävällisin palvelu
  • Nuuskahuuli: Sympaattinen pienempi liike
  • Nuuskaoutlet: Parhaimman näköiset tytöt (tiedän onhan tämä vähän mautonta, mutta mitä sitä luonnolleen voi. Kaikki naiset ovat kauniita omalla tavallaan :))

Nuuskan hinta Haaparannassa vuonna 2022

Nuuska on kauttaaltaan halpaa Haaparannassa. Tarjouksesta voi löytää nuuskatornin jopa kolmellakymmenellä eurolla. Nämä ovat useimmiten kuitenkin halvempia tukkunuuskia, sillä laadukkaimmat Premium-nuuskat saattavat Haaparannassakin maksaa lähemmäs 70 euroa per torni.

Nykyisin on myös tärkeää muistaa nuuskanhakuretken sivukulut, kuten auton bensakustannukset. Bensan hinta on tosiaan ennätyskorkealla kirjoitushetkellä, eikä tällä hetkellä näytä siltä että hinta olisi tulossa alemmas.

On myös syytä ymmärtää, että kun tilaat nikotiinipussit snuush.comilta, edesautat Suomen ja henkilökohtaisen hiilijalanjäljen pienentämistä. Yhteistyökumppanimme PostNord on edelläkävijä logistiikkaketjujensa optimoinnissa ja kun useampi nikotiinipussilähetys toimitetaan samalla rekalla, ei jokaisen nuuskaa himoitsevan henkilön tarvitse ajaa itsekseen autolla edestakaisin Haaparantaan.

On sanomattakin selvää, että nämä nuuskanhakureissut ovat tyypillisiä aina uudellamaalla asti. (Matkaa Helsingistä Tornioon on noin 736 kilometriä.)

Suomen harmaiden nuuskamarkkinoiden koko mitataan kymmenissä miljoonissa

Harmaiden nuuskamarkkinoiden koko on Tullin arvioiden mukaan useita kymmeniä miljoonia. Jokainen voi spekuloida oman päänsä sisällä myös sitä vaihtoehtoa, että Tulli saa takavarikoitua vain murto-osan Suomeen kuljetetusta nuuskasta. Valtaosa tästä nuuskasta tulee Haaparannan raja-aseman ylitse. 

Haaparannan nuuska ja tupakka – Mitä laki sanoo tuonnista?

Nuuskan myynti ja jakelu on ollut Suomessa kiellettyä vuodesta 1995. Yli 18-vuotiaat voivat tuoda Haaparannasta Suomeen kilon nuuskaa omaan käyttöönsä. Nuuskaa ei saa tuoda lahjaksi. Nuuskalaatikoiden määrällä ei ole merkitystä. Kokonaispaino on ratkaiseva. Tämä tarkoittaa noin 46 pakkausta nuuskaa tai 23 pakkausta tavallista nuuskaa päivässä. Nuuskalaatikoiden paino vaihtelee merkeittäin, joten tarkkaa määrää on mahdoton sanoa.

Lämmitettyihin tupakkatuotteisiin sovelletaan alaikäisten (alle 18-vuotiaiden) tuontikieltoa Euroopan talousalueelle sekä ns. televiestintälaitteiden, kuten matkapuhelimien tai tietokoneiden, myyntikieltoa. Eli nuuskaa ei siis saa ostaa verkosta. 

Kun Ruotsi liittyi EU:hun, se sitoutui estämään nuuskan pääsyn muihin jäsenmaihin. Kuitenkin kävi päinvastoin. Lain mukaan myyjällä ei ollut velvollisuutta ottaa selvää, mihin nuuska päätyi, ja nuuskan vastareaktio, myös koronan aikana, on jatkunut siitä lähtien. Valvonnasta vastaavat viranomaiset.

Nuuskan myynti kiellettiin Suomessa vuonna 1995 EU:n tupakkatuotedirektiivillä (92/41/ETY)

Ruotsi on ainoa maa, joka sopi poikkeuksen Komission kanssa liittyessään EU:hun. Suomen tulisi hakea EU:lta poikkeuslupaa ja aloittaa nuuskan myynti samoin perustein kuin Ruotsi.

Nuuskan käyttö ei ole vain ruotsalaista kulttuuria, vaan yhteistä kulttuuria kaikissa Pohjoismaissa. Nuuskaa käytettiin laajalti myös Norjassa, Tanskassa ja Islannissa ennen kuin myynti kiellettiin

Nuuskan verotus vuonna 2022

Nuuskan myynnistä puhuttaessa on myös tärkeää käsitellä sen verotusta.

Haluamme muistuttaa kaikkia asiakkaitamme, että verot ovat sivistyneen yhteiskunnan kulmakivi ja jopa pienten nuuskamäärien salakuljettaminen voi tuoda mukanaan huomattavat veroseuraamukset. Me Snuushilla olemme kovin harmissamme vallitsevista viranomaistahojen näkemyksistä, jotka tosiasiallisesti estävät verohyötyjen kantautumisen Suomeen. Sen sijaan verot jäävät Ruotsiin ja vain haitat tuodaan Suomeen. Tämän ongelman haluammekin ratkaista ja juuri siksi aloimme myymään vahvoja nikotiinipusseja.

Nuuskan maahantuoja voi myös syyllistyä rikoslain mukaiseen veropetokseen, jos hän veron välttämistarkoituksessa laiminlyömällä verotusta varten säädetyn velvollisuuden, jolla on merkitystä veron määräämiselle, aiheuttaa tai yrittää aiheuttaa veron määräämättä jättämisen… Moni saattaakin arvata, miten Tullissa nuuskan salakuljetus johtaa helposti useiden satojen eurojen veroseuraamuksiin muutamankin tornin osalta. Verojen maksaminen on kivaa ja yleishyödyllistä toimintaa, joten suosittelisimme verojen maksamista sillä oikealla tavalla ja tilaamalla nikotiinipussit Suomeen Snuush.comilta.

Nuuskan tupakkavero on 60 % vähittäismyyntihinnasta. Laittomasti tuodun nuuskan keskimääräinen vähittäismyyntihinta on 0,62 euroa grammalta. (4 ja 5)

Jos siis tuot yhden kilon nuuskaa laittomasti maahan, joudut maksamaan tuontiveroa 372 euroa.

Verojen lisäksi maksetaan sakkoja – rikosnimikkeenä toimivat usein salakuljetus ja/tai veropetos.

Pitäisikö nuuskan myynti laillistaa uudelleen?

Nuuskan myynti kiellettiin Suomessa vuonna 1995 EU:n tupakkatuotedirektiivillä (92/41/ETY). Nuuskan laillistamista ollaan yritetty useampaan otteeseen kansalaisaloitteilla, mutta nämä ovat kariutuneet. Viimeisin esimerkki on vuodelta 2021. (6)

Nikotiininuuskaa voi tilata netistä Suomeen – ei tarvitse ajaa autolla Haaparantaan asti

Te kaikki nuuskan ystävät varmaan ilahdutte, kun Suomessa on vihdoin mahdollista tilata nikotiinipusseja laillisesti netistä. Tämä helpottaa tupakoinnin tai nuuskan aiheuttaman haitan lievittämistä.

Snuush.com on verkkokauppa, joka myy vahvat nikotiinipussit suomalaisille, jotka haluavat vähentää nuuskan tai tupakan aiheuttamaa haittaa. Toimitus on nopea ( 3-5 päivää Postnordilla) ja tarjoamme ilmaisen toimituksen yli 100 euron tilauksille. Alle 100 euron tilauksista peritään kiinteä noin viiden euron suuruinen toimitusmaksu. 

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Haaparanta nuuskan hinta 2022

Haaparannassa myyty nuuska on hinnoiteltu edullisesti. Halvimmat tarjousnuuskat maksavat useimmiten 20 – 30 euroa. Premium nuuskasta joutuu pulittamaan 50 – 70 euroa. Suomalaisten suosima Oden’s Cold Dry maksaa noin 30 euroa.

Kuinka paljon nuuskaa saa hakea Haaparannasta 2022

Kuinka paljon nuuskaa saa tuoda Haaparannasta 2022?

”Yksityishenkilö saa omaa henkilökohtaista käyttöään varten tuoda mukanaan maahan yhteensä enintään 1 000 grammaa purutupakkaa, nenänuuskaa ja suussa käytettäväksi tarkoitettua tupakkaa (nuuskaa) kalenterivuorokaudessa. Lahjaksi edellä mainittuja tuotteita ei saa tuoda.” Lähde Tulli